HiL > 2009/10 Studiehåndbok > 1EXFAC1/1 Examen facultatum I, Fellesdel i vitenskapsteori og metode
Noen hovedtema og problemstillinger som er aktuelle:
1) Hva er Vitenskap/Vitenskapsteori
2) Hva er Vitenskapelig Kunnskap; Kunnskapsteori/Retorikk
3) Logikk og Deduktive KunnskapsSystemer
4) Induktiv Metode/Bacon/Positivismen
5) Hypotetisk Deduktiv Metode/Popper/Hempel
6) Hermeneutikk og Tolking/Metodehermeneutikk/Nyhermeneutikk
7) Samfunnsvitenskapene/Comte/Durkheim/Weber
8) Forklaringsmodeller; Kausale, Funksjonale og Intensjonale Forklaringer
9) Kvantitativ og Kvalitativ Metode
10) Vitenskap og Vitenskapskritikk/Realisme/Relativismeproblemet
Kurset starter med å gi en innføring i hva vitenskap er. Dette introduseres med noen eksempler fra vitenskapenes historie, fra fysikkens historie og framveksten av det mekanisk materialistiske verdensbildet, fra biologiens historie; Darwin og evolusjonsteorien, samt fra framveksten av samfunnsvitenskapene og humaniora. Videre blir det lagt vekt på å si noe om hva vitenskapsteori/filosofi er i denne sammenhengen. Sentrale vitenskapsteoretiske begreper blir så introdusert dvs spørsmål om hva kunnskap er, om hvordan vitenskapelig kunnskap skiller seg fra andre typer kunnskap (f.eks retorikk). Videre blir det en innføring i logikk og deduktiv argumentasjon, dette knyttes opp til deduktive kunnskapssystemer og hvordan de er bygd opp. Induktiv og hypotetisk deduktiv metode introduseres. Her blir det lagt vekt på å klargjøre hva vitenskapelig argumentasjon og begrunnelse er, hva teorier og observasjoner/data er, hva vi forstår ved hypoteser, empirisk konsekvenser og test av hypoteser etc. Det blir hentet eks. både fra naturvitenskapene og fra samfunnsvitenskapene og humaniora. Videre vil det bli lagt vekt på å introdusere hermeneutikken og hermeneutiske metode (Metodehermeneutikk og Nyhermeneutikk). Etter dette knyttes det an til samfunnsvitenskapene og noen ulike typer forklaringsmodeller som er typiske for samfunnsvitenskapene(Comte/Durkheim/Weber). Videre blir kausale, funksjonale og intensjonale forklaringsmodeller - samt de problemer som hefter ved disse - introdusert. Det blir kortfattet klargjor den kvantitative og kvalitative metoden plass i dette landskapet. Kurset avsluttes med å si noe om hva slags ulike oppfatninger om vitenskap og kunnskap som fins. Det blir redegjort for noen vitenskapskritiske oppfatninger; postmodernisme og sosialkonstruktivisme. Realisme og relativismeproblemet blir tatt opp.
LæringsmålKurset skal være en teoretisk og generell innføring i vitenskapsteori, kunnskapsteori og metode. Det legges vekt på å vise sammenhenger og forskjeller mellom naturvitenskapene og samfunnsvitenskapene/humaniora. Formålet er tredelt.
Beskrivelse kommer...
Emne er obligatorisk forBachelor i film og fjernsynsvitenskap, Bachelor i samfunnsfag (ped og spes.ped, samtidshistorie, sosiologi)
Emne er valgbart for3 arbeidskrav hvorav minst 2 må være godkjent.
Eksamensform3t skriftlig eksamen.