Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Lillehammer er fra Høgskolen i Innlandet

HiL > hjem > Nyheter > Arkiv 2010 > Arkiv 2009 > Fjernsynsstudent til filmfestival i Amsterdam

Om "Spøkelset Martin"

Filmplakat; "Spøkelset Martin" av Aslak Danbolt

Dokumantarfilmen til Aslak handler om livet til Martin (28), som ble multihandikappet etter en bilulykke for ni år siden.

Han kan ikke lengre bevege seg eller snakke, men har lært seg å kommunisere via en datamaskin som han styrer med tommelfingeren.

Aslak skildrer livet til Martin, og de vanskeligheter som oppstår når en ung gutt plutselig får snudd opp og ned på livet sitt, og ikke skjønner hva som har skjedd og i stedet venter på at livet skal bli det samme som før.

Filmen var Aslaks avsluttende eksamen på Bachelor fjernsynsregi med fordypning i dokumentar på Høgskolen i Lillehammer.

International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) er verdens største dokumentarfilmfestival og fokuserer på kreative, filmatiske dokumentarer.

Festivalen går av stabelen 19. – 29. november.

Tidligere festivaldeltakelse
Aslak har tidligere deltatt på Den norske dokumentarfilmfestivalen i Volda to ganger.

Miljøportrettet ”Fjellfykere” var med på Den Norske Fjellfilmfestivalen i høst, samme helg som ”Spøkelset Martin” ble vist på festival i Irland.

Dokumentarfilmen om Martin skal også vises på flere andre internasjonale festivaler i løpet av 2010.

Aslak viste også to filmer på Hovefestivalen i sommer, og vant med ”Spøkelset Martin” på Stavanger kortfilmfestival for beste dokumentar i oktober 2009.

Lars Olav Skaare og Aslak Danbolt slapper av under filmopptak (foto: Maja Holand)

Fjernsynsstudent til filmfestival i Amsterdam

Portrett av student, Aslak Danbolt (foto: Morten Vee)

Aslak Danbolt er første fjernsynsstudent på Høgskolen i Lillehammer som er tatt ut til konkurransen i den store og prestisjefylte filmfestivalen, International Documentary Film Festival Amsterdam i slutten av november 2009.

Aslak går første året på Master i dokumentar/flerkamera på Høgskolen i Lillehammer og reiser forventningsfull til Amsterdam med dokumentarfilmen hans "Spøkelset Martin" som skal vises i studentkonkurransen.

- Mine forventninger til deltakelsen i Amsterdam er å se en masse bra film og møte mange hyggelige mennesker, og at det blir en spennende og utfordrende uke på festival, forteller Aslak.

Øver seg på takketale
Selv om Aslak har vunnet flere priser for filmene sine, føler han seg ikke spesielt erfaren i å skulle holde takketaler. – Jeg er ikke akkurat noen racer på takketaler, men hadde ikke hatt noe imot å trent litt på det i Amsterdam, sier Aslak med glimt i øyet.

Han fortsetter å reflektere litt over noen takkende ord. - Hvis jeg skulle være så heldig å få holde en takketale, må jeg først og fremst få takke Martin og familien for at vi fikk ta del i livene deres og lage filmen, hvilket var en veldig fin opplevelse.

Jeg må selvfølgelig også takke crewet, Maja Holand (foto) og Lars Olav Skaarer (lyd) som gjorde en glimrende jobb og som forhåpentligvis står sammen med meg på podiet når jeg leser opp disse ord.

Lærere, veiledere og medelever på Avdeling for TV-utdanning og filmvitenskap (TVF) takkes for gode råd, og venner familie og kjæreste for moralsk støtte og at de er dem de er.

Drømmer om fremtiden
For Aslak er fremtidsdrømmen å kunne leve av filmen, og at han får andre store muligheter for å delta med filmene sine på filmfestivaler rundt omkring i verden.

Fremtidens drømmer eller planer inneholder også å starte et produksjonsselskap med noen av alle de flinke folkene han har hatt fornøyelsen av å jobbe sammen med opp igjennom årene.

Etter han er ferdig utdannet på Høgskolen i Lillehammer, tenker han imidlertid det kunne være greit å få litt mer arbeidserfaring fra et mellomstort produksjonsselskap. Akkurat nå trives han med den kunnskapen han får gjennom utdannelsen sin på TVF, og muligheten for å kunne bruke alt tilgjengelig produksjonsutstyr der.

Gir gode råd
For å lykkes i filmbransjen, kommer man ikke utenom hardt arbeid mener Aslak og fortsetter: - Talent er fint for de som har det, men det er vedvarende hardt arbeid som skaper bra film. Ellers tror jeg det er viktig å stole på sin egen intuisjon og tørre å gå sine egne veier.

Aslak avslutter med et godt råd til andre og kommende fjernsynsstudenter som drømmer om filmfestivaler og takketaler: Se film, tenk film, lag film!

Tekst: Maria Wilkens

Sist oppdatert: Gro Vasbotten 05.01.2012

20©09 Høgskolen i Lillehammer, Postboks 952, 2604 Lillehammer | Fakturaadresse | Telefon: 61 28 80 00 | E-post: post@hil.no |L