Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Lillehammer er fra Høgskolen i Innlandet

HiL > hjem > Nyheter > Arkiv 2013 > Studievalg: Film- og fjernsynsvitenskap

Studievalg: Film- og fjernsynsvitenskap

Martin i den store DVD-samlingen i biblioteket ved HiL

Når Martin Øsmundset legger fram forslag til lanseringsplan for den nye filmen "Før snøen faller", eller kommenterer en filmdistributør sine vårfilmer, er det resultater av gruppearbeid på Bachelor i film- og fjernsynsvitenskap.

Gruppearbeidet er en del av et undervisningsopplegg der en av lanseringskonsulentene ved Norsk filminstitutt (NFI) har snakket om lansering av norsk film i Norge og utlandet, og filmdistributøren Arthaus har vært og fortalt om sin virksomhet.

Kunnskapen om hvordan en skal analysere seg fram til en god lanseringsplan får studentene på film- og fjernsynsvitenskap i emnet film- og fjernsynsbranjsen.  

Glødende interessert i film

Martin er glødende interessert i film. 

- Jeg fikk hjemmekinoanlegg av søsknene mine til konfirmasjon, forteller han. Etter det forsvant jeg vel mer eller mindre inn i "filmmørket". Og der har jeg blitt, i så stor grad at jeg har valgt film- og TV-bransjen som framtidig arbeidsmarked.   

Ønsker kunnskap om film og TV

- Jeg har to ting jeg brenner for. Det ene er skriving og det andre er film og TV. Jeg har allerede fullført en 3-årig tekstforfatterlinje ved Westerdals, så jeg søkte meg hit for å sikre at jeg blir skikket for begge deler.

- Opprinnelig hadde jeg tenkt å søke Filmskolen nå i vår, men etter å ha vært litt i tenkeboksen fant jeg ut at jeg ikke nødvendigvis vil jobbe med produksjon av film og fjernsyn, men heller i apparatet rundt, sier han.  

Martin Øsmundset legger fra resultat av gruppearbeid på  film- og fjernsynsvitenskap

- For å nå dit falt altså valget på Bachelor i film- og fjernsynsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer, sier Martin. Både fordi studiet både gir kunnskap om film og fjernsyn, og fordi jeg ønsker meg en bred utdanning som åpner mange muligheter.

Ved siden av studiene er Martin filmkritiker hos Natt & Dag og skriver for det feministisk vinklede tidsskriftet Filmamasoner. Han har også vært produsent for fem kortfilmer, hvorav én av dem ("En Forestilling") ble nominert til Filmpolitiets kortfilmpris.

Åpner mange muligheter

- Selvsagt kan det være litt stressende for noen at vi ikke får en yrkestittel, men jeg ser på det som en frihet. Det at en ikke får en yrkestittel er ikke det samme som at en ikke blir noe. Jeg ønsker ikke å være låst til ett navnfestet yrke når jeg er ferdigutdannet, men tvert imot stille med brede kunnskaper og ferdigheter, slik at jeg kan brukes av mange – og til mye.

- Som så mange i min generasjon er det ikke én, men mange ting jeg kunne tenke meg å jobbe med. Lansering og distribusjon av film, formatutvikling for fjernsyn, kino- og festivaldrift og kulturjournalistikk er alle fristende yrkesveier. Mulighetene er mange.

- Det jeg er mest glad for med studiet jeg går, er at vi har så brennende engasjerte og dyktige forelesere. Engasjementet smitter, og gjør det morsomt å være student, avslutter Martin.

Sist oppdatert: Gro Vasbotten 03.04.2014

20©09 Høgskolen i Lillehammer, Postboks 952, 2604 Lillehammer | Fakturaadresse | Telefon: 61 28 80 00 | E-post: post@hil.no |L