Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Lillehammer er fra Høgskolen i Innlandet

HiL > hjem > Nyheter > Arkiv 2014 > Slavenka Drakulić er årets Bjørnsonforeleser

Om Bjørnsonforelesningen

Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910)

Bjørnsonforelesningen er en årlig begivenhet ved Høgskolen i Lillehammer og arrangeres i samarbeid med Nansenskolen, Maihaugen og Norsk Litteraturfestival.

Slavenka Drakulić er årets Bjørnsonforeleser

Slavenka Drakulic (foto: Litteraturfestivalen)

Den kroatiske forfatteren og journalisten Slavenka Drakulić kommer til høgskolen torsdag 22. mai for å holde årets Bjørnsonforelesning "Fred og forsoning". Drakulić regnes som en av de mest innflytelsesrike europeiske forfattere i vår tid.

Slavenka Drakulić ble født i Kroatia i 1949 og er i dag en av landets mest berømte forfattere. Hun har skrevet en lang rekke bøker, både faktabøker, særlig om den politiske situasjonen i Europa etter krigene på 90-tallet, og romaner, som er oversatt til flere språk.

Omfattende produksjon

Hun måtte forlate Kroatia pga. trusler som følge av hennes standhaftige beskrivelser av menneskene og den kulturelle og politiske uroen i regionen. Drakulić bor i dag i Sverige.

Hennes litterære gjennombrudd kom med "Balkan-ekspressen" som kom på norsk i 1994. Av andre utgivelser kan nevnes "Hvordan vi overlevde kommunismen - og kunne le av den" fra 1995, "Guddommelig sult" i 1998, "Som om jeg ikke fantes" i 1999, "Ikke en flue fortred" i 2005 og "Frida -et selvmords anatomi" i 2009

En av de mest innflytelsesrike europeiske forfatterne i vår tid

Drakulić har skrevet om temaer som sykdom og frykt, seksualitetens destruktive krefter, krigens grusomheter, samfunnsforhold og hverdagsliv under kommunismen og postkommunismen.

Som kvinnesaksforkjemper har hun særlig interessert seg for hvordan kommunistisk styresett og senere kriger har virket inn på kvinnenes situasjon på Balkan.

Hva med kvinnene?

Drakulić arbeider som journalist og skriver for medier som The New York Times Magazine, The New York Review of Books, Dagens Nyheter, The Guardian etc.

I et essay i Dagens Nyheter pekte hun nylig på fraværet av eldre kvinnelige romankarakterer

Drakulić på Litteraturfestivalen

Slavenka Drakulić deltar i en rekke programposter under Norsk Litteraturfestival 2014:

  • Åpningsforestillingen, tirsdag 20. mai kl. 1900 i Maihaugsalen.
  • "Kroppens erfaringer". Slavenka Drakulić i samtale med den svenske journalisten og forfatteren Mustafa Can, onsdag 21. mai kl. 1600 i Hvelvet. Can var selv Bjørnsonforeleser i 2010.
  • Bjørnsonforelesningen: "Fred og forsoning". Torsdag 22. mai kl. 1000 i Bjørnstjerne Bjørnsons auditorium (A) på Høgskolen i Lillehammer. Foredraget vil bli streamet på http://www.hil.no/hil/om_hoegskolen/live_sending
  • Etter Bjørnsonforelesningen blir Drakulić intervjuet av PRIOs assisterende direktør og fredsforsker Inger Skjelsbæk kl. 1400 på Nansenskolen.

Slavenka  Drakulić er i godt selskap i rollen som Bjørnsonforeleser.

Tidligere Bjørnson-forelesere har vært Yasar Kamal (Tyrkia), Musa Mutaev (Tsjetsjenia), Sahar Khalifhe (Palestina), Edvard Hoem/Mustafa Can (Norge/Sverige), André Brink (Sør-Afrika), Adonis/Ali Esber Said (Syria, Frankrike) og Märta Tikkanen (Finland).

Datoene for årets festival er onsdag 20. mai til søndag 25. mai. Følg med på www.litteraturfestival.no for nyheter om forfattere og andre deltagere til Norsk Litteraturfestival.

Sist oppdatert: Sigrun Dancke Skaare 28.05.2015

20©09 Høgskolen i Lillehammer, Postboks 952, 2604 Lillehammer | Fakturaadresse | Telefon: 61 28 80 00 | E-post: post@hil.no |L