Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Lillehammer er fra Høgskolen i Innlandet

HiL > hjem > Nyheter > Arkiv 2015 > Litteraturfestivalen og Bjørnsonforelesningen 2015

Bjørnsonforelesningen 2015

Tid: Torsdag 28. mai kl. 1000
Sted: Bjørnstjerne Bjørnsons auditorium (auditorium A) på HiL

Buss fra Nansenskolen via Lillehammer skysstasjon kl. 0930. Retur ca. kl. 1215.

Litteraturfestivalen og Bjørnsonforelesningen 2015

Portrett Margaret Atwood (foto: Litteraturfestivalen)

Programmet for vårens Litteraturfestival i Lillehammer kan vise til et rikholdig og spennende program. Et av høydepunktene er en av nestorene i canadisk litteratur, Margaret Atwood, som vil holde sin Bjørnsonforelesning "Hva er en bok?" på HiL 28. mai.

Kanadiske Margaret Atwood har skrevet over førti bøker og har både som forfatter og samfunnsdebattant vært opptatt av framtidsspørsmål knyttet til natur, klima, teknologi og vitenskap.

I årets Bjørnsonforelesning 28. mai kl. 1000 snakker hun om bokas egenart og litteraturens framtid. Hva skiller litteratur fra andre kunstarter, hvordan skapes møtet mellom forfatter, bok og leser. Og hvordan vil dette møtet se ut framover?

Inger Gjelsvik har oversatt mange av Atwoods tekster og innleder om Margaret Atwoods forfatterskap og samfunnsengasjement.

Kristin Sevaldsen tolker dikt av Bjørnson på saksofon.

Margareth Atwoods framtidsdystopiske romanverk

Margaret Atwood «gjestet» Norsk Litteraturfestival allerede i 2008, gjennom en virtuell overføring direkte fra Toronto, Canada. Seansen skjedde ved bruk av fremtidsrettet fjernsynsteknologisk kompetanse fra HiL.

Denne gangen kommer hun til Lillehammer i kjøtt og blod, blant annet for å holde den tradisjonsrike Bjørnsonforelesningen. Atwood er aktuell med siste bok i sin romantrilogi ("Oryx og Krake", "Flommens år" og "MaddAddam"), nå i norsk oversettelse.

Hennes framtidsdystopiske romanverk avslører både et sterkt klimaengasjement, en sterk interesse for ny teknologi og spørsmål om hvordan vår verden og livet som menneske en gang i framtida muligens kan bli seende ut.

Om Bjørnsonforelesningen

Bjørnsonforelesningen er en årlig begivenhet ved HiL under Litteraturfestivalen hvor fremstående forfattere, med engasjement i samfunnsspørsmål, nasjonalt og internasjonalt får sin talerstol i Bjørnstjerne Bjørnsons auditorium (auditorium A).

Problemstillinger knyttet til kamp for ytringsfrihet, menneskerettigheter og demokrati er særlig relevante.

Les mer om Bjørnsonforelesningen

Norsk Litteraturfestival

Norsk Litteraturfestival ‒ Sigrid Undset-dagene arrangeres i Lillehammer 26. - 31. mai og er Nordens største litteraturfestival med hovedvekt på nordisk samtidslitteratur og samspillet mellom litteratur og samfunn.

Blant andre høydepunkter under festivalen er de anerkjente kinesiske forfatterne Bei Dao, Xinran og Xi Chuan, den unge franske stjerneforfatteren Edouard Louis og den jordanske tegneserieforfatteren Bakhit Suleiman.

Med fokus på dystopisk litteratur, et geografisk dykk ned i det kinesiske, en rekke sentrale nordiske forfattere representert, debatt og poesi gleder vi oss  til en festival vi håper vil underholde, utfordre og inspirere.

Sist oppdatert: Sigrun Dancke Skaare 29.05.2015

20©09 Høgskolen i Lillehammer, Postboks 952, 2604 Lillehammer | Fakturaadresse | Telefon: 61 28 80 00 | E-post: post@hil.no |L